ЕС и тероризмът. Ще променят ли терористичните заплахи пътя на европейската интеграция?

- A +
"ЕС и тероризмът. Ще променят ли терористичните заплахи пътя на европейската интеграция?" На този въпрос ще се опитат да дадат отговор трима изявени български експерти в областта на европейската интеграция и сигурността по време на дискусия в "Дома на Европа".

Дискусията е насочена към журналисти, студенти, експерти и академичната общност, всички, които работят по темата и се нуждаят от допълнителни мнения и факти.

Своите мнения с участниците в дискусията ще обсъдят: Владимир Шопов – съветник на министъра на външните работи, преподавател по политически науки в НБУ и гост-лектор в различни европейски университети,  Йордан Божилов - председател на Софийски форум за сигурност и експерт по въпросите на сигурността и отбраната към Българската академия на науките, Марин Лесенски - Програмен директор на Програма "Европейски политики и гражданско участие".
 
Тримата експерти ще засегнат теми като: какви са разликите между сегашната криза и терористичната вълна отпреди 10 години, какъв е характерът на сегашната криза, как изглежда политическата карта на реакциите спрямо нея и как изглежда възникващата система за невоенна сигурност. Както и дали новите рискове за сигурността за катализатор за обединението на Европа или ще тласкат съюза към разединение. Какви са шансовете за приемането на нови мерки в анти-терористичната политика на ЕС? Кои са свързаните с тях други необходими мерки и политики? Очаквани позитивни ефекти и възможни негативни последствия за ЕС и неговите граждани.

Изисква се предварителна регистрация за срещата поради ограничения брой места.

Къде и кога:

"Домът на Европа", ул. "Раковски" № 124, София, на 17 февруари 2016 г. от 11.00 до 13.00.

За повече информация: [email protected]

*Срещата е продължение на едноименния конкурс за студентски есета, който Европа.Дневник организира през декември месец 2015. В конкурса се включиха много български студенти с високи познания и интерес по темата. Затова като признание за техните усилия, решихме да продължим дискусията на живо и да ги срещнем с експерти, които да обогатят знанията им.

Събитието се организира в рамките на проекта на Дневник за запознаване с дейността на Европейския парламент "EU like You", изпълняван с финансовата подкрепа на Европейския парламент. Отговорността за съдържанието на проекта е изцяло Икономедиа.