С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Правила за ползване на форумите на Икономедиа

Последна актуализация към 07.02.2024 г.

I. Ползване на форумите

Всеки потребител, който публикува мнения във форума, се съгласява с общите условия за ползване на сайтовете на "Икономедиа". "Икономедиа" АД не носи отговорност за достоверността, точността и полезността на потребителските мнения.

II. Публикуване и оценка на мнения

За публикуване на мнения (коментари) в сайтовете Дневник, Капитал, Регал, Бакхус се изисква потребителят да е регистриран в id.capital.bg. Регистрацията е безплатна. За публикуване на мнение в odit.info е необходима отделна регистрация в съответния сайт.

Освен да публикува, всеки регистриран потребител има право и да оценява мненията на другите потребители. За да покаже съгласието на аудиторията с изразеното мнение, системата ни автоматично "осветява" мнения, които другите потребители са оценили високо, т.е. мнения, с които потребителите на форума са съгласни, и "посивява" мнения, с които аудиторията не е съгласна.

1. Ограничения за съдържанието, зареждано от потребителите

В коментарите, името, аватара, подписа и всички елементи на публичните си профили в id.Capital.bg потребителите нямат право:

1.1. да се представят за други участници във форума чрез копиране на името, аватара или подписа на вече съществуващ потребител;

1.2. да се представят за конкретна публична личност чрез ползване на името или снимката й в профилите си в id.Capital.bg, както и да се представят за което и да е трето лице, което не са;

1.3. да използват нецензурни или вулгарни изрази и изображения, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, призиви към расова дискриминация, етническа или религиозна нетърпимост, да призовават към извършване на каквито и да било престъпления по смисъла на Наказателния кодекс, към сексуална дискриминация или насилие, да използват обидни квалификации по отношение на на физически, интелектуални или морални качества на представители на медиата или на конкретни публични личности или частни лица, непоискани търговски съобщения, рекламно съдържание, порнографско съдържание,съдържание, нарушаващо авторски и сродни права, както и да нарушават друго законодателство, действащо на територията на Република България и ЕС.

При нарушаване на горните условия модераторите имат право да предупредят и впоследствие да забранят на нарушителите да публикуват коментари, докато нарушенията не бъдат отстранени от потребителя. Тогава правата за коментиране се възстановяват до 72 часа.

При повторно нарушение на горните условия в рамките на 30 дни модераторите си запазват правото да наложат по-строго наказание.

2. Потребителите на сайта имат право:

2.1. Да публикуват мнения, свързани с материалите в изданията на "Икономедиа";

2.2. Да отговарят на вече публикувани мнения по темата на статия;

2.3. Да добавят връзки към други сайтове, свързани с темата на статията;

2.4. Да оценяват мненията на останалите участници в дискусиите:

От един IP адрес потребител има право да оценява даден коментар само веднъж. Оценката се извършва с 2 бутона:

- Бутон "+" изразява съгласие с мнението

- Бутон "-" изразява несъгласие.

2.5. Да докладват на модератор неуместни мнения през бутон "!":

Бутон "!" изпраща доклад на модераторите за коментар, който нарушава правилата на коментиране.

При докладване на мнение с бутона "!" потребителите могат да ускорят процеса по модерация. При получаване на такава заявка модераторите на сайта разглеждат посоченото мнение с приоритет;

2.6. Да възразят писмено през формата за докладване на проблем, ако сметнат, че коментарите им са модерирани неправомерно.

3. Модераторите на сайта имат право да скриват или изтриват мнения, когато те съдържат:

- текст не по темата на статията;

- непоискани търговски съобщения, рекламно съдържание, повтарящи се коментари или друг вид спам;

- вулгарни или нецензурни квалификации;

- обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа;

- призиви към насилие по адрес на конкретни лица или групи от хора.

- нецензурни или обидни квалификации към медиата, собствениците ѝ и/или нейни служители

- съдържа нецензурни или обидни квалификации към други потребители;

- нецензурни или обидни квалификации към конкретни публични личности, или частни лица, етнически и религиозни групи, партии или институции;

- призиви към расова дискриминация, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие;

- съдържание изцяло на език, различен от българския;

- съдържание, нарушаващо Изборния кодекс;

- информация, чието разпространение е забранено съгласно Закона за кредитните институции и Закона за прилагане на мерките срещу пазарни злоупотреби финансови инструменти;

- съдържание, нарушаващо Закона за защита на личните данни, тъй като предоставя неразрешен достъп до лични данни на трето лице;

- порнографско съдържание;

- съдържание, нарушаващо чужди авторски и сродни права;

- съдържание, което според модераторите явно нарушава друго действащо законодателство на Република България и ЕС.

"Икономедиа" има право да ограничи временно или постоянно възможността за публикуване на мнения от потребители, които системно публикуват някое от горните типове съдържание.

Модераторите си запазват правото да отстраняват вече съществуващи или новосъздадени потребителски профили, за които има съмнения, че принадлежат на вече санкционирани потребители.

4. Автоматична забрана за участие в дискусиите:

Автоматичните наказания се налагат при следните условия:

- За 2 изтрити от модератор мнения на един потребител в рамките на 24 часа се налага автоматична забрана за публикуване на коментари за 5 дни;

- За 5 изтрити от модератор мнения в рамките на 24 часа се налага автоматична забрана за публикуване на коментари за 10 дни.

За новорегистринани потребители:

Новорегистрирани потребители са потребителите, регистрирани в id.capital.bg през последните 30 дни.

За новорегистриран потребител след 5 изтрити от модератор мнения в рамките на 24 часа се налага автоматична забрана за публикуване на коментари за 30 дни.

Всички новорегистрирани потребители не могат да публикуват коментари, съдържащи линкове в тях, когато регистрацията им е направена преди по-малко от 24 часа.

Модераторите запазват правото си да променят автоматично наложеното наказание на по-строго в зависимост от естеството на нарушаващите правилата коментари.

5. Модераторите нямат право:

5.1. Да променят текст в мненията;

5.2. Да скриват, затварят или изтриват теми, мнения или части от мнения, ако те не съдържат никое от изброените в т. 3 типове съдържание;

5.3. Да дават оценка, лично мнение или да изразяват пристрастие към даден потребител или дискутирана тема.

Ако потребител на сайта сметне, че модераторите нарушават негови права или горните правила, има право да адресира до "Икономедиа" възражение. След постъпване на такова възражение то се разглежда от трима представители на "Икономедиа" АД, като един от тях дава официалното становище на тримата. Модераторите запазват правото си да не отговарят на възражения, съдържащи обидни квалификации.

6. Правила за модериране на мнения и теми по сигнал на търговци във форумите на www.odit.info и под статия в regal.bg

Всеки търговец по смисъла на Търговския закон, който удостовери съществуването си по начина, описан по-долу, има право да поиска изтриване на отделно мнение или тема от форумите на Одит инфо и под статия в Регал, обсъждащи съответния търговец или негови служители.

Екипът модератори си запазва правото да прецени дали темата или коментарите ще бъдат модерирани, заключени или изтрити. Одобрените за изтриване теми и конкретни мнения ще бъдат заменени от надпис "Темата/мнението беше изтрито по сигнал на (името на фирмата, подала заявлението)".

За целта е необходимо да бъде изпратено писмо, подписано от представляващия търговеца на адрес:
София 1000
ул. "Иван Вазов" 16
"Икономедиа"

Или email от служебен адрес (служебният адрес легитимира, че писмото е от представител на съответната фирма) на адрес:
[email protected]
[email protected]

Писмото трябва да съдържа точния адрес на темите и номерата на мненията, които търговецът желае да бъдат изтрити и заменени с посочения по-горе надпис.