С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Декларация за поверителност на Икономедиа АД

Данни за Икономедиа АД като администратор на лични данни
Икономедиа АД, ЕИК: 131326269, със седалище и адрес на управление в гр. София, ул. Иван Вазов 20, тел.: 02 4615 122, факс: 02 4615 235, e-mail: office@economedia.bg


Данни за контакт с длъжностното лице по защита на данните:
Ч. Димов, имейл: dpo@economedia.bg

Обща информация

Настоящата Декларация за поверителност се отнася до личните данни, които Икономедиа АД (наричано по-нататък само "Икономедиа") събира за вас, с цел да ви предостави услуги ("Услуги") съгласно предмета си на дейност.

При събирането и обработването на вашите лични данни, Икономедиа се подчинява на редица закони и нормативни правила, които разпореждат как да бъдат извършвани тези действия, за какви цели и какви гаранции за защита на личните данни да бъдат приложени. Относимата нормативна уредба включва, но не се ограничава до Общия регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679), Закона за защита на личните данни, както и свързаните с тях актове.

Чрез тази Декларация ви информираме за политиките и практиките, които прилагаме при обработването на личните ви данни, както и за правата, които имате във връзка със събраните от нас лични данни за вас.

Тези политики и практики се отнасят както за данни, събирани от вас чрез Интернет сайтовете ни Capital.bg, Dnevnik.bg, Karieri.bg, Regal.bg, Bacchus.bg, Odit.info ("Сайтовете") и мобилните приложения Капитал, Капитал PRO и Дневник ("Мобилните приложения"), така и чрез форми на хартия, попълнени лично от вас или от наш представител, чрез имейл кореспонденция, при сключване на договор или чрез други позволени от закона методи за събиране на лични данни.

Ако имате въпроси, можете да се свържете с нас, като изпратите имейл до Длъжностното ни лице по защита на личните данни на горепосочения имейл.

Принципи при обработването на вашите лични данни

Стремим се да обработваме вашите лични данни законосъобразно, добросъвестно и прозрачно; за целта, за която сме ги събрали; в минимално необходимото количество и при поддържане на тяхната точност и актуалност; за определени срокове в зависимост от целта на конкретната дейност по обработване; и като прилагаме подходящи технически и организационни мерки за сигурността им, съобразени с нивото на риск за вашите права и свободи.


Защо събираме личните данни и за какво ги използваме

Икономедиа обработва вашите лични данни за целите, описани по-долу:

- за регистрация и управление на профила ви, включително, за да ползвате услуги, изискващи регистрация и/или плащане в нашите сайтове;
- за регистрацията и допускането ви до събитията, които Икономедиа организира или им е съорганизатор;
- за измерване и проследяване на потребителското поведение в сайтовете на Икономедиа с цел подобряване на нашите продукти и вашето потребителско преживяване;
- за да ви показваме релевантни за вас реклами и съдържание;
- за управлението на вашите абонаменти за изданията на Икономедиа;
- за да ви изпращаме имейл бюлетини, за които вие изрично сте се абонирали;
- за да ви изпращаме съобщения за наши продукти и услуги, ако изрично сте дали съгласието си за това;
- за да ви изпращаме съобщения за продукти и услуги на наши Партньори, когато изрично сте дали съгласието си за това;
- за да защитим имуществото в офисите си чрез извършваното в тях видеонаблюдение;
- с цел спазване на нормативните изисквания за счетоводна отчетност;
- за сключване и изпълнение на договори с Вас или с представляваното от Вас лице/юридическо лице


Какви лични данни събираме от вас

В по-голямата част от случаите събираме данни от вас, които са изрично посочени в закона или такива, които са необходими за сключването и изпълнението на определен договор между нас, както и за да ви предоставим нашите Услуги.
Ще ви информираме по ясен и прозрачен начин в случай, че се налага да събираме от вас лични данни, които не са изрично посочени в закона като задължителни, но Икономедиа намери за необходимо и/или има легитимен интерес от тяхното събиране.

Данни за целите на ползването на услуги и регистрация в мрежата от сайтове на Икономедиа

Мрежата с регистрирани потребители на Икономедиа се казва и се намира на адрес id.capital.bg. Вие можете да се регистрирате през всеки един от сайтовете Capital.bg, Dnevnik.bg, Karieri.bg, Regal.bg, Bacchus.bg.

Във формите, чрез които въвеждате лични данни, ясно обозначаваме кои данни са задължителни за предоставяне. Това са такива данни, без които е невъзможно да ви предоставим съответната Услуга или част от нея.

Регистрация/Създаване на профил. Част от Услугите, предоставяни по силата на Общите условия, които представляват договор между нас, са достъпни след регистрация. За да се регистрирате и създадете профил, е необходимо да въведете: имейл адрес и парола. В допълнение се съхранява информация за извършването на регистрацията и съгласяването с Общите условия за ползване (дата, час и IP адрес).

Вие можете да се регистрирате и като използвате профилите си във Facebook, Google+ или LinkedIn. В тези случаи ние събираме данни от профила ви в съответната социална мрежа, като те могат да включват имейла ви, имена, снимка, възраст, професионална информация и др. Имайте предвид, че ние събираме тези данни само при положение, че вие сами сте предоставили разрешение на съответната социална мрежа чрез опцията за поверителност, която се показва точно преди да се регистрирате на нашите сайтове.

Независимо как ще изберете да се регистрирате, всеки профил става част от мрежата регистрирани потребители на Икономедиа id.capital.bg.

Данни, съхранявани във вашия профил. За целите на някои от предоставяните Услуги имате възможност да създавате и/или съхранявате във вашия профил информация като снимка, кратка биография, информация за ваши профили в социални мрежи, информация за вашите пол, възраст, образование, професионален статус и доход. Вие преценявате самостоятелно дали и какви данни, отнасящи се до вас, да съхранявате във вашия профил.

Снимка
Включването на снимка в профила ви е изцяло по ваш избор. Тя е част от публичния ви профил в мрежата от регистрирани потребители на Икономедиа id.capital.bg и се вижда от останалите регистрирани потребители. Снимката се показва, например, до вашите коментари под статиите и помага на другите потребители да се ориентират, че вие сте оставили съответния коментар. Моля, имайте предвид, че ако използвате възможността за влизане в профила си чрез ваш профил в някоя от социалните мрежи Facebook, Google+ или LinkedIn, профилната ви снимка от съответната мрежа може да замени снимката, която сте качили в профила си в id.capital.bg, като това зависи от това дали вие сте дали такава възможност в настройките си в съответната социална мрежа.

Потребителско име
Потребителското име е уникален низ от букви и цифри, който системата ви дава автоматично при регистрацията ви. То се използва за целите на функционирането на id.capital.bg и не може да се променя.

Вашите имена
При регистрацията си можете да попълните имената си, но това не е задължително. Ако го направите, останалите потребители в мрежата ще могат по-лесно да ви разпознават и да се свързват с вас. Например имената ви ще излизат до коментарите, които оставяте под статиите. Ако не сте ги попълнили, там ще излиза потребителското ви име.

Данни за вашите демографски характеристики, работа, доходи и професионален статус
В профила си в id.capital.bg имате възможност да попълните данни за своите пол, година на раждане, образование, държава и град, в който се намирате, форма на заетост, бранш, в който работите, позиция в служебната йерархия, брой заети във фирмата, месечен доход и типа отдел, в който работите. Попълването на тези данни е изцяло по ваш избор. Ние ги използваме със статистически цели, за да знаем какви са регистрираните потребители на Икономедиа. Ако изрично ни дадете съгласието си, може да използваме тези данни, за да ви изпращаме по имейл съобщения за наши и на наши партньори събития, продукти и услуги, които считаме, че биха били интересни за вас.
Също така използваме тези данни, за да ви показваме съдържание или реклама, които може да са интересни за вас. Имате право да възразите срещу това, като ни пишете на dpo@economedia.bg.

Данни за целите на публичния ви профил в мрежата с регистрирани потребители на Икономедиа id.capital.bg
В профила си в id.capital.bg имате възможност да попълните данни за свои профили в социалните мрежи LinkedIn и Twitter, кратка биография, интернет адрес на ваш личен сайт/блог, както и подписа ви във форумите на Икономедиа, който ще излиза под коментарите ви под статии. Попълването на тези данни е изцяло по ваш избор. Те се виждат от останалите потребители. С тях вие ставате по-разпознаваеми за другите потребители в id.capital.bg, а и на останалите ни сайтове.

Данни, свързани с имейл бюлетините, за които сте се абонирали
Вие сами и доброволно се абонирате за медийните бюлетини, които Икономедиа предлага. За повечето бюлетини това става от настройките на профила ви в id.capital.bg, като абонаментът за всеки бюлетин може да бъде прекратен във всеки един момент, когато сте влезли в профила си, в менюто Бюлетини.
Някои бюлетини са достъпни за абонамент извън профила ви в id.capital.bg. При абонирането за тях ви изпращаме имейл за потвърждение и активиране на абонамента и запазваме IP, дата и час (timestamp) кога сте направили това.

Други данни
Когато извършвате някое от следните действия на сайтовете ни, нашият уеб сървър автоматично записва вашия IP адрес, дата и час (timestamp):
- публикуване на коментар под статия, тема/мнение във форум
- препоръчване на статия
- гласуване за анкета
- оценка/докладване на коментар
- гласуване за дебат (в сайтовете dnevnik.bg, capital.bg)
- предложение на тема/кауза/дебат/анкета
- препоръчване на обява за работа (karieri.bg)
- публикуване на обява за работа (karieri.bg)
- изпращане на новина/галерия за публикуване
- изпращане на комикс за публикуване (dnevnik.bg)
- препоръчване на комикс (dnevnik.bg)
- препоръчване на ресторант (bacchus.bg)
- изпращане на лично съобщение (id.capital.bg)
- следване/отбягване на друг потребител (id.capital.bg)

Логове (Log files), свързани със сигурност, техническа поддръжка, развитие и др.

Логовете са файлове, които записват събития във и взаимодействия между системите и/или между потребители и дадена система.

В сайтовете ни се използват логове със следните цели:
-за подсигуряване на надеждното функциониране на Услугите и установяване на технически проблеми;
- за подсигуряване сигурността на Услугите и откриване на злонамерени действия;
- за развитие и подобряване на Услугите в Сайта;
- за измерване на посещаемостта и ползваемостта на Сайта.

Лог за влизане в акаунт
Този лог дава възможност да бъдат установени и автоматично блокирани нерегламентирани опити за достъп до акаунти. Той съдържа дата и час на влизането в акаунта и информация дали влизането е през мобилна версия, приложение или десктоп браузър, информация дали влизането е с профил от някоя социална мрежа (social login), IP адрес.

Сървърни логове, логове на устройства за защита на сигурността (Web Application Firewalls) и др. устройства, попадащи в тази категория
Тези логове са необходими за установяване на технически проблеми, откриване на злонамерени действия и др. от посочените по-горе цели. Логовете могат да съдържат следната информация: дата и час, IP адрес, URL, информация за браузър и устройство.

Данни, които събираме при регистрация за събития, които Икономедиа организира

Когато се регистрирате за събитие, което Икономедиа организира или е съорганизатор събираме от вас следните данни: име и фамилия, позиция в компанията, компания, в която работите, адрес (на компанията), пощенски код (не е задължителен), телефон за контакт, имейл. Данните са необходими за предоставянето на услугата и идентификацията ви при допускане до даденото събитие.
За целите на събития със специален пропускателен режим може да събираме и други данни, за да ви допуснем до събитието.

Данни, които събираме за целите на абонаменти за издания и услуги

За целите на абонаментите за нашите издания, събираме от вас следните данни: име и фамилия, телефон, имейл, длъжност, ЕГН (когато се налага издаване на фактура за абонамента), адрес, документ, удостоверяващ, че сте студент, издаден от съответната институция (за студентските абонаменти).
Данните са необходими за предоставянето на услугата.

Oбработване на лични данни на лица под 14 години

За нас е важно да предприемем допълнителни предпазни мерки за защита и безопасност на децата. По тази причина деца под 14 години нямат право да си създават профили в сайтовете на Икономедиа без изричното съгласие на свой родител/настойник. Икономедиа ще изтрие всеки профил, който е създаден от дете на възраст под 14 години без разрешение на родител/настойник, в най-кратък срок, след като сме информирани за това.

Ако сте под 14 години, моля, не изпращайте и не публикувайте никаква информация за себе си, включително, но не само име, адрес, телефонен номер, имейл адрес и други.

Бисквитки и други пасивни технологии
Икономедиа използва "бисквитки" и други технологии за проследяване, които събират информация от вас при взаимодействие с нашите сайтове, за да подобрим тяхното представяне и вашето преживяване.

Какво са бисквитки?

Бисквитките са малки текстови файлове, които уебсайтът може да запише на вашия компютър или мобилно устройство, когато посещавате страница или сайт. Бисквитката ще помогне на сайта или на други сайтове да разпознаят вашето устройство следващия път, когато го посетите. Web beacons или други подобни файлове могат да правят същото. Използваме термина бисквитки в тази политика, за да назоваваме всички файлове, които събират информация по този начин.

Бисквитките изпълняват множество различни функции. Например, те ни помагат да запомним вашето потребителско име или предпочитания, да анализираме колко добре се представят нашите сайтове, да ви показваме реклами, които вярваме, че са релевантни на вашите интереси или дори ни позволяват да ви препоръчаме съдържание, което смятаме, че ще бъде интересно за вас.

Повече за бисквитките, както и начини да откажете използването на бисквитки на вашето устройство можете да откриете в нашата Политика за бисквитките.

Видеонаблюдение

В нашите обекти се осъществява видеонаблюдение, на основание нашия легитимен интерес, с цел охрана на имуществото и активите на Икономедиа. Видеонаблюдението се извършва при отчитане на правата и свободите на физическите лица и периметърът му е ограничен само до необходимата за целите на охраната степен. Предприети са необходимите технически и организационни мерки за опазване на поверителността ви. Записите се съхраняват за срок не по-дълъг от 60 дни, след което се унищожават.

Данни, събирани от други източници

Възможно е да събираме информация за вас от други законни източници с цел да ви предоставим качествено нашите услуги. Такива източници са информация от наши партньори (в случай, че вие сте се съгласили), публично достъпна информация.
Тази информация включва:
- данни за осъществяване на контакт с вас;
- публично достъпна информация с данни за лицата, представляващи вашата организация.
Друга публично достъпна информация събираме само, след като имаме изричната декларация на лицето, което ги споделя с нас, че вие сте се съгласили да бъдат споделяни с нас.
Когато осъществим контакт с вас, ще ви кажем откъде имаме вашите лични данни, в случай че не сме ги събрали ние лично от вас.

Легитимен интерес

В случаите, в които се наложи събиране на ваши лични данни от нас поради наш легитимен интерес, ще ви информираме своевременно, както и ще ви разясним правата, които имате във връзка с това.

Съгласие

Извън случаите, в които събираме личните данни въз основа на закон, договор, легитимен интерес или за да защитим вашите жизненоважни интереси, ще поискаме вашето съгласие. Ще използваме личните ви данни само за конкретната цел, за която сте ни дали съгласието.
Имате право, ако на по-късен етап размислите, да оттеглите съгласието си.

Споделяне на ваши данни с трети лица

Икономедиа споделя вашите лични данни само в следните случаи:
- пред държавни органи, институции и лица, на които сме длъжни да предоставяме лични данни по силата на закон;
- на наши партньори, с които Икономедиа работи въз основа на договор и ни помагат да обезпечим осъществяването на дейността си или да ви предоставим услугите си и с които имаме споразумения за запазване на конфиденциалността на информацията и защита на личните данни.

Икономедиа взима мерки всички тези лица да прилагат същата защита към вашите лични данни, както нашите собствени служители и да се съобразяват с Политиката на Икономедиа за защита на личните данни. За нас е важно да ползваме услугите само на такива лица, които се отнасят отговорно към защитата на личните данни и прилагат подходящи технически и организационни мерки.

Използваме доставчици на услуги при обработването на лични данни за някои цели, като например измерване и проследяване на потребителското поведение в сайтовете, изпращане на имейл съобщения, споделяне на съдържание от потребителите, вход с профил от социални мрежи и др. Тези компании са (без изброяването да е изчерпателно):

- Google (с Google Analytics, Google Tag Manager, DoubleClick for Publishers, AdX, AdSense, AdWords, Google Plus): https://privacy.google.com
- Facebook (с Facebook Tracking Pixel, Facebook Tools - Plug-in "like" button, Sign in with Facebook profile и др.): https://www.facebook.com/privacy/
- LinkedIn https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy
- оnthe.io: https://iotechnologies.com/pp
- Yandex (с Yandex Metrica): https://metrica.yandex.com/about/info/privacy-policy
- Gemius: https://www.gemius.com/privacy-policy.html
- Digital Metrics (с MailMaker)
- Mail Chimp: https://mailchimp.com/legal/privacy/
- Twitter widgets: https://twitter.com/en/privacy
- Viber (с Viber share button): https://www.viber.com/terms/viber-privacy-policy/

Плащания и трети лица
Когато извършвате плащания към нас, в зависимост от избрания от вас начин на плащане, е възможно вашите лични данни да бъдат предадени от нас или вие лично да ги предоставите на трети лица. Стремим се да използваме банки, платежни оператори и доставчици на платежни услуги, които спазват високи стандарти за защита на личните данни.
Можете да прегледате практиките и политиките, които прилагат тези компании и да направите информиран избор (без изброяването да е изчерпателно) на следните адреси:
- "УниКредит Булбанк" АД - при плащане чрез банков превод до нашата сметка: https://www.unicreditbulbank.bg/bg/pravna-informatsiya/poveritelnost/zashita-na-lichnite-danni/
- "Борика" АД - при плащане с кредитна/дебитна карта: https://www.borica.bg/products-and-services/Priemane-na-kartovi-plashtaniya
- "Пейнетикс" АД - при плащане с кредитна/дебитна карта: https://paynetics.digital/privacy-bg/
- при плащане чрез ePay: https://www.epay.bg/v3main/front/declaration
- при плащане чрез PayPal: https://www.paypal.com/ie/webapps/mpp/ua/privacy-full?locale.x=en_IE
- при плащане чрез "Български пощи" ЕАД: https://www.bgpost.bg/bg/529
- при покупка на абонамент чрез "Доби прес" ЕООД: https://www.dobipress.bg/bg/content/zashtita-na-lichnite-danni/23/
- при покупка на билет за наше събитие чрез платформата на Paysera: https://www.paysera.com/v2/bg/dogovori/deklaracia-za-poveritelnost

Куриери
За да стигнат писмата и пратките ни до вас, използваме услугите на специализирани куриерски фирми, като за целите на доставката им предоставяме вашите имена и адрес, а когато е необходимо и телефон, длъжност и наименование на компанията, в която работите.
Мерки за защита

Икономедиа събира, обработва и съхранява личните данни при спазване на нормативните изисквания и прилага подходящи технически и организационни мерки за сигурност.
С цел максимална сигурност при обработка, пренос и съхранение на лични данни, използваме където е необходимо и допълнителни механизми за защита като криптиране, псевдонимизация и други.

Период (срок), в който съхраняваме личните ви данни

Вашите лични данни се съхраняват за срока, определен в действащите закони или в зависимост от целта, за която са събрани.
В случаи на липса на законоустановен срок, Икономедиа съхранява вашите лични данни за разумен срок, определен на база допълнителни критерии. Критериите за определяне на срока са съобразени с желанието ни да ви предоставим услуги с високо качество, както и с нормалното развитие на партньорските ни взаимоотношения.
Целта ни е съхраняването на личните ви данни да изискват минимални действия от ваша страна по пререгистрации или повторно предоставяне на данни.
Когато личните данни, които събираме, вече не са необходими за упоменатите цели, ние ги заличаваме, анонимизираме или ги унищожаваме по друг надлежен начин.

Без списъкът да е изчерпателен ето изброени сроковете, за които съхраняваме някои от данните, които обработваме:
- данни, предоставени ни при абонамент за нашите издания - 5 години след изтичане на срока на последния ви абонамент;
- данни, предоставени ни от посетители на събития - 5 години след регистрацията ви за наше събитие;
- данните, които сте попълнили в профила си в id.capital.bg - 5 години след деактивиране на профила ви, като в периода на поддържането му имате възможност сами да изтривате свои данни от него;
- трафични данни - съгласно Закона за електронните съобщения трафичните данни се съхраняват за период от 6 месеца.

Вашите права

Имате право да поискате достъп до вашите лични данни по всяко време.
Имате право да знаете какви лични данни обработваме за вас, за какво ги използваме и как ги съхраняваме.
Освен посочените права, имате право да поискате:
- да бъдат коригирани ваши лични данни;
- да бъдат изтрити ваши лични данни;
- да бъде ограничено обработването на личните Ви данни за определен период от време;
- да възразите срещу обработването;
- преносимост на данните.
Някои от изброените права зависят от конкретната причина, поради която обработваме личните ви данни. Например в някои случаи сме задължени по закон да съхраним личните ви данни. В тези случаи няма да е възможно, например, да ги изтрием от нашите системи.

Обърнете се към Длъжностното ни лице по защита на данните на dpo@economedia.bgили към някой друг от нашите служители, в случай че имате въпроси. Те:
- ще ви съдействат при упражняването на вашите права;
- ще ви информират допълнително за всяко едно Ваше право.

Особености при упражняване на някои права
Ако сте регистриран потребител в мрежата ни id.capital.bg, можете да осъществите директен достъп до данните в потребителския си профил, след като влезете в него.
Също така можете сами да коригирате или изтриете такива данни чрез функционалностите, осигурени от нас във вашия профил.


Подаване на искане и идентификация
За да упражните някое/и от правата си, трябва да ни изпратите Искане за упражняване на вашите права по GDPR. Искането се подава лично от вас като субект на данните или от изрично упълномощено от вас лице чрез писмено пълномощно.
Искането трябва да съдържа три имена, адрес и други данни за вашата идентификация като физическото лице, за чиито данни се отнася искането, описание на искането, до кои лични данни се отнася, препочитана форма за отговор и действия по Регламента, подпис, дата и адрес за кореспонденция. Искането може да бъде подадено и по електронен път по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, като бъде подписано с електронен подпис.

Можете да свалите формата с Искане за упражняване на вашите права по GDPR оттук.

За да защитим, както вашите права, така и правата на други физически лица, преди да ви предоставим достъп до определени данни или да извършим действие по вашето искане, трябва да се уверим в самоличността на лицето, отправило искането. Затова можем да поискаме от вас да ни предоставите допълнителна информация за вас, да дойдете на място, да изпратите искането си, подписано с електронен подпис или да приложим други разумни мерки за безспорна идентификация, в зависимост от искането, характера на данните и контекста на тяхното обработване.

Срок за отговор по искането
Стремим се винаги да удовлетворим исканията ви, когато тези искания са допустими и основателни, както и да ви дадем отговор в законоустановения 1-месечен срок.
В редки случаи, може да се наложи да удължим този срок, но с не повече от допустимия и максимално разрешен срок по закон, като ще ви посочим причините за това.

Право на жалба
В случай че сметнете, че нарушаваме вашите права, може да се свържете с нас, за да проверим въпроса. Нашето Длъжностното лице по защита на данните е на Ваше разположение на имейл dpo@economedia.bg.

Също така имате право и да подадете жалба пред Комисията за защита на личните данни:
Наименование Комисия за защита на личните данни
Седалище и адрес на управление гр. София 1592, бул. "Проф. Цветан Лазаров" № 2
Адрес за кореспонденция гр. София 1592, бул. "Проф. Цветан Лазаров" № 2
Телефон 02 915 3 518
Интернет страница www.cpdp.bg



Актуализация/обновяване

Настоящата декларацията се ревизира и актуализира от нас периодично, с цел да сме максимално ясни, точни, прозрачни и да обхванем възникнали при нас промени (в случай на необходимост).

Дата на последната й актуализация - декември 2019 г.